Să fie lumină
Prezentarea filmului de scurt metraj, realizat de eleva clasei a 12-a LM-2, Andreea Eni, în cadrul decadei CM „Științe”
„Dintr-o apropiată depărtare, Albert Einstein și Mihai Eminescu”
"Două minți luminate la depărtări de ani. Doi genii ce stăpânesc clepsidra timpului, pendulând între știința poeziei și poezia științei. Misterele universului capătă valențe noi în operele acestor genii. Sunt dominați de admirație, fără limita acestei lumi, mistere căreia se proiectează și mai mult prin despicarea lor în știință și creație. Demiurgi ale propriei arte. Unica lor religie e Știința pentru Einstein și Arta pentru Eminescu. La depărtări de ani lumină renaște din nou pentru a spulbera întunericul necunoașterii .
“Să fie lumină." Andreea Eni
"Eminescu cât și Einstein au parcurs același drum: au plecat din “rațiune” și au ajuns în “inimă”. Eminescu își orientează gândirea pe o rațiune a inimii, iar Einstein acordă aceeași importanță acesteia. Cel din urmă considerând imaginația mai importantă decât logica.
O dovadă că Poezia ar cuprinde Știința în dimensiunea viziunii sale metafizice, despre care Einstein și-ar fi dat seama când a intuit forma cuantică a materiei în legitatea Iubirii ce cuprinde universul. Poezia oscilând pe două registre: sentiment și rațiune, nu ar fi altceva decât o altă formă a luminii: undă și particulă, văzut și nevăzut, prezență și absență, dar, nicidecum … neant. Iată de ce, se presupune că Einstein ar fi citit din Eminescu, ba mai mult, el l-ar fi citat pe Poet la un congres important de știință. Dacă acest fapt este adevărat, aceasta justifică valoarea incontestabilă a Poetului în plan universal.
E atât de adevărată ideea concilierii dintre Cifră și Literă: unica soluție întru aflarea Armoniei și a Păcii în lume." Crina Popescu